Glendale plaza project finally complete
by Patrick Kearns
Jul 11, 2017 | 3035 views | 0 0 comments | 58 58 recommendations | email to a friend | print
With the completion of the plaza at the intersection of Myrtle and Cooper avenues in Glendale, residents are hoping a year-long traffic nightmare is over.

The project, which began in spring of 2016, is a $3.4 million makeover that includes 5,300-square-feet of new pedestrian space, created by converting two small blocks into pedestrian squares.

Overall, the aim of the project was to re-align the busy intersection to make it safer. It will also serve as the new home of the Glendale War Memorial, built in 1921 as a tribute to 21 Glendale residents who died during World War I.

The project came in on budget, but was slightly behind schedule with an original completion estimate of spring 2017.

“We’re happy to create more public space and to improve pedestrian and traffic safety,” a spokesman for DDC said. “The creation of plazas similar to this has been a priority under the de Blasio administration and the Mayor’s Vision Zero program. An added bonus is that we were able to give a better home to the Glendale War Memorial.”

Councilwoman Elizabeth Crowley was thrilled for work to finally to be finished.

“It was a long road for many local businesses and residents during construction, but now complete, this space will breathe new life onto Myrtle Avenue, a commercial corridor that our local economy depends on,” she said.

Many Glendale residents expressed frustration throughout the process with the lack of parking in the area, and the long lines of traffic that backed up at the intersection.

Kathy Masi, president of the Glendale Civic Association, said the whole ordeal has been a pretty big inconvenience for residents, having an especially adverse impact on the mom-and-pop stores in the area.

“It was just executed poorly with no supervision and no coordination of the city agencies,” Masi said. “I'm just hoping that the benefit to the community is as monumental as the pain it was.”

Masi was particularly frustrated that the agencies did not listen to the community, who asked that they not put a water fountain in the plaza and make the benches single seated so people can't lie down on them.

“It’s a shame they didn’t listen to the community,” she added.
Comments
(0)
Comments-icon Post a Comment
No Comments Yet